Ze zien elkaar voor het eerst in de mediation kamer. Heiko wilde gewoon lol hebben en ging met zijn vrienden naar de kroeg. Een beetje te veel drinken, dat gaat meestal wel goed. Niet die avond. Zijn vriend kreeg in een vol café een duw en struikelde achterover. Toen knapte er iets in hem. Aangeschoten schoot hij eropaf. In zijn hand nog zijn bierglas. Hij haalde uit. Na een korte worsteling haalden omstanders hen uit elkaar. Heiko had bloed aan zijn hand. Niet van hem. Op de grond lag die jongen. Uit zijn gezicht gulpte bloed…

Een aantal maanden later besluit de officier van justitie dat Heiko ook zijn verantwoordelijkheid kan nemen tijdens een mediation. Het slachtoffer wil dat ook. De officier houdt de strafzaak aan en zal de zaak behandelen na de mediation. Het gesprek is bedoeld om emotioneel herstel te faciliteren voor slachtoffers. Heiko, verteerd door schaamte en schuld, wil ook graag. Hun emotionele ontmoeting is door ons, de mediators, voorbereid. Wij bereiden in aparte gesprekken slachtoffer en dader voor op het herstelgesprek. Het gaat goed en beiden zien elkaar dezelfde ochtend nog.

Maar dan lopen de emoties al snel hoog op. Heiko maakt zijn excuses en biedt aan alle schade te herstellen – als het kan. Andres, de andere jongen – Heiko hoort nu pas hoe het slachtoffer heet – vertelt wat het hem allemaal gedaan heeft. Een blijvend litteken, angst op straat, drie keer chirurgie, zijn eindexamen gemist … Heiko hoort het schokschouderend aan. Daarna vertelt hij hoe hij terugkijkt op zijn daad. Spijt. Dat hij gefrustreerd was over zijn relatie die schipbreuk leed, de situatie thuis … een samenloop van omstandigheden die hij wilde wegdrinken, met het incident tot gevolg. Ook heeft Heiko nu een strafblad en kan hij niet studeren in de Verenigde Staten. Allemaal leuk en aardig, zegt Andres, maar hij heeft hier geen schuld aan hij is nog erg boos.

De mediators helpen Heiko en Andres zicht te krijgen op de omstandigheden die hebben geleid tot de vechtpartij. Dat helpt. Heiko kan zijn oprechte spijt overbrengen en Andres kan het uiteindelijk ontvangen. De sfeer is zachter geworden. Heiko weet dat hij nog naar de rechter moet. De straf neemt hij berustend op zich. Toch gaat hij opgelucht naar huis, want hij weet nu dat zijn excuses zijn ontvangen.

 

Over Makiri Mual

Makiri Mual is EFM-mediator en trainer EFT. Hij begeleidt individuen en teams bij dreigende conflictsituaties om, recht doend aan de onderstroom van gevoelens, tot een oplossing te komen. Mual is tevens bestuurslid van Stichting EFT Nederland.

Deel artikel

Gerelateerd nieuws